6 mei 2022

Expeditie NEXT

Het kinderwetenschapsfestival georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda

Op vrijdag 6 mei 2022 organiseert de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de tweede editie van Expeditie NEXT: hét festival over wetenschap voor kinderen. Samen met het wetenschapsveld brengen we de oude Franeker universiteit voor weer tot leven door wetenschapsactiviteiten op verschillende plekken in de stad te organiseren. Het programma wordt begin 2022 bekend gemaakt.

Tijdens het gratis toegankelijke wetenschapsfestival Expeditie NEXT worden kinderen tussen de 6 en 12 jaar en hun verzorgers geënthousiasmeerd en geprikkeld om meer te leren over wetenschap in de breedste zin van het woord. Natuurlijk zijn ook hun oudere en/of jongere familieleden of vriendjes en vriendinnetjes ook welkom. Via verschillende activiteiten zoals experimenten, live-onderzoek, opstellingen en looproutes komen de kinderen in aanraking met allerlei wetenschappers over de meest uiteenlopende thema’s van deze tijd. Denk maar aan de klimaatcrisis, pandemieën, sociale ongelijkheid of de digitale wereld.

Franeker

De Friese Elfstedenstad Franeker, ademt nog altijd wetenschap: prachtige locaties met een academisch verleden zoals de Martinikerk, het planetarium van Eise Eisinga en het Martena Museum waar de eerste vrouwelijke student, Anna Maria Schuurman woonde. Ook de voorouders van de huidige Oranjes hebben hier gestudeerd. Tegenwoordig worden er weer promoties georganiseerd en publiekscolleges gegeven. Ook is de oudste studentenkroeg van Nederland hier gevestigd: De Bogt Fen Gone. Samen met de Academie van Franeker, de gemeente Waadhoeke en het wetenschapsveld brengen we de voormalige universiteit weer tot leven voor een dag.

Volg ons